zaterdag 13 december 2008

3 tips voor het vinden van creatieve oplossingen

Er is een oude, hindoeïstische legende over een wedstrijd tussen de duivels (‘Asuras’) en de engelen (‘Devatas’). In deze competitie konden leden van beide groepen onsterfelijkheid verdienen door het drinken van het heilige water (‘Amrit’).

Een dergelijk aanbod komt natuurlijk altijd met een ‘maar’. Immers, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

In dit geval werd de arm van iedere deelnemer gespalkt met een stok ; Amrit werd in zijn handpalm gegoten. Wie ervan dronk, viel de hoofdprijs ten deel : onsterfelijkheid.

De duivelse Asuras probeerden het de hele dag. Maar hoe konden ze nu Amrit drinken zonder hun elleboog te buigen ? Uiteindelijk lukte het geen enkele Asura zich te lessen aan het heilige water. Iedereen strekte zijn arm, rekte zijn nek, tilde zijn hand op of deed een andere acrobatische oefening om al was het maar een druppel op te vangen van de kostbare nectar. Tevergeefs.

De goddelijke Devatas daarentegen hadden maar een minuutje nodig om de situatie te overzien en een besluit te nemen. Ze strekten hun armen uit en boden hun kameraden hun eigen Amrit aan, zodat door optimale samenwerking en uitwisseling binnen de kortste tijd alle engelen de status van onsterfelijkheid bereikten.

Niet alleen werkten de Devatas snel en efficiënt, door hun actie bereikten ze ook nog eens, zonder omwegen het door hen gewenste resultaat. Een uitstekend voorbeeld van goed time management avant la lettre !

Wat kunnen we leren van de Devatas:

1. Denk creatief

Lateraal denken wordt het ook wel genoemd, out-of-the-box denken. Wanneer we een oplossing zoeken, zoeken we die vaak binnen een bepaalde context. Zijn we vaak beperkt door onze vooronderstellingen.

Een voorbeeld:

Los deze som op door het verplaatsen van 1 cijfer:

26 – 63 = 1

De oplossing 62-63 werkt niet, want het resultaat van die som is – 1.

Wat werkt dan wel ? Het antwoord ligt in het aanpassen van onze vooronderstellingen.

Aan het bedenken dat er andere dingen mogelijk zijn dan de recht-toe-recht-aan rekenoperatie die we in eerste instantie voor ogen hebben.

Voor de puzzelaars staat het antwoord aan het einde van deze post.

Voor het zoeken van oplossingen voor dagelijkse problemen, kun je je bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

- En wat als het probleem helemaal geen probleem was ?
- Wat zijn de goede kanten van het probleem ?
- Kunnen we het probleem ook omdraaien ?
- Kan ik een andere succesvolle oplossing toepassen op dit probleem, ook als dat er niets mee te maken lijkt te hebben ?

Een mopje over het out-of-the-box denken.

Een Rus komt bij een bank in Genève voor een lening van 100 Zwitserse franc. Als onderpand biedt hij zijn luxe Mercedes aan. De bankmanager gaat accoord. Na een half jaar komt de Rus weer, betaalt de lening terug en neemt zijn auto mee.

De bankmanager is toch wel enorm geïntrigeerd en vraagt de Rus of hij die 100 franc nu inderdaad zo hard nodig had, dat hij daarvoor zijn luxe auto in onderpand moest geven.

‘Natuurlijk niet’, zegt de Rus, ‘maar waar vind ik in heel Genève een parkeerplaats voor een half jaar, die me slechts de rente voor 100 franc kost ?’

2. Maak gebruik van je sterke kanten

De engelen in de legende concentreerden zich niet op hetgeen ze niet konden. Nee, ze maakten optimaal gebruik van hun sterke kant : geven, delen en een beweging die onder de gegeven omstandigheden de meest natuurlijke was.

3. Werk met anderen samen voor optimaal resultaat

Er is een mythe dat succes dat je helemaal in je eentje bereikt superieur zou zijn aan resultaat dat je boekt door eigen inspanningen te combineren met die van anderen. Voor sommige klussen heb je anderen hard nodig. Zie het verhaal over het drinken van de Amrit.

Of stel je mijn buurman voor, die een prachtig complex gebouwen verworven heeft, waarvan de daken in deplorabele staat verkeren. Hij doet regelmatig dappere pogingen om de renovatie alleen ter hand te nemen, maar het simpele spannen van een draadje van de ene kant van het dak naar de andere, een klusje van niks als je samenwerkt, is een heidens karwei in je eentje.

NB Het correcte antwoord: 2^6 – 63 = 1 (ofwel twee tot de zesde macht=64 – 63 = 1)

Geen opmerkingen: