maandag 15 december 2008

Fysieke balans

Balans gaat meestal over ons vermogen het evenwicht tussen de verschillende domeinen in ons leven te handhaven. Evenwicht tussen privé en werk - tussen aandacht voor onszelf en aandacht voor ons gezin, familie of vrienden - tussen ontwikkeling en bestendiging.

Er is ook een andere vorm van balans : fysieke balans. Daarover gaat deze post.

Als we eenmaal de twintig gepasseerd zijn,neemt ons gevoel voor evenwicht af. Na ons twintigste jaar, verliest een drietal belangrijke elementen voor ons evenwicht langzaam aan kracht : ons zicht, de sensoren onder onze voeten die informatie over onze positie naar het brein communiceren en de kleine haartjes binnenin ons oor, die informatie over zwaartekracht en beweging doorgeven.

Als je dan ook nog weet dat bij het ouder worden de lenigheid afneemt, evenals de spiermassa, dan is makkelijk in te zien dat een kleine verstoring kan leiden tot een val. In Amerika valt jaarlijks één op de drie mensen boven de 65 jaar, een aantal dat stijgt, naarmate de vergrijzing toeneemt. Zo'n simpele val kan verregaande en soms zelfs dramatische medische en sociale consequenties hebben.

Toch is er bijvoorbeeld in de sportscholen maar weinig aandacht voor balans. Kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid. Ja. Maar evenwicht lijkt een ondergeschoven kind te zijn.

Is het dan zo moeilijk om balans te trainen ? Nee, integendeel. En het goede nieuws is ook nog dat veel van een eenmaal verloren vaardigheid door simpele oefeningen weer terug te halen zijn.

Bijvoorbeeld:
- ga op één voet staan terwijl je je tanden poetst ;
- loop waarbij je voet van hiel-tot-teen rondt en je je ene voet direct voor je andere zet ;
- zit rechtop in een stoel (niet leunen), met je armen over elkaar. Sta op en ga weer zo snel mogelijk zitten, zonder je armen te bewegen. Drie keer achtereen, herhaal dit tot 10 x.

Zo makkelijk is het je fysieke balans te versterken, en te herwinnen. Je hoeft je alleen maar de duizeligheid en het gebrek aan oriëntatie na het draaien van een rondje bij een spelletje voor de geest te halen, om te weten dat zonder die balans alledaagse zaken onneembare hindernissen kunnen zijn. Een kostbaar goed om te trainen, dus, ons fysiek evenwicht.

Geen opmerkingen: