zaterdag 13 december 2008

De kracht van snelle beslissingen

Hoe lang doe je er over om in een restaurant het lekkerste gerecht van de menukaart te kiezen ? Vijf minuten, tien minuten, 10 seconden ? Probeer het een volgende keer eens in 10 seconden. Het is een tamelijk risicoloze keuze. Mits je een betrouwbaar restaurant gekozen hebt, met een hygiënische keuken, is het ergste wat je kan overkomen dat je een gerecht voorgeschoteld krijgt dat je niet kent, dat je een nieuwe smaak bijbrengt, een nieuwe combinatie doet ontdekken. Een wereldschokkende verandering zal je keuze niet teweeg brengen.

Waarom deze oefening ? Om je te trainen in het snel nemen van beslissingen. Het uitstellen van beslissingen slurpt namelijk tijd en energie. Je brein blijft zoeken naar zekerheid, naar een vast punt, geeft je legio opties, vindt telkens opnieuw voor- en nadelen van een bepaalde strategie of taktiek. Bij elkaar een enorme hoeveelheid verspilde tijd. Natuurlijk, denken en plannen zijn belangrijk. Laat daarover geen twijfel bestaan. Maar alleen actie leidt uiteindelijk tot resultaat.

Mocht er in het restaurant alsnog iets op je bord liggen, wat je absoluut niet bevalt - dan is dat spijtig natuurlijk. Maar wel een signaal naar je brein om een volgende keer snel een goede beslissing te nemen. En de keer daarna een nog betere, zodat je je tijd kunt besteden aan het uitvoeren van acties. En niet aan twijfel, ronddraaien, onzekerheid en herhaling.

Wat vind je van de volgende benadering:

Gun jezelf precies 60-seconden voor het nemen van iedere belangrijke beslissing in je leven. Hoe groot ze ook zijn. Verhuizen, nieuwe baan, studie beginnen, nieuw kapsel ... Als je eenmaal de informatie verzameld hebt, neem je rustig even de tijd. Ontspan je jezelf. Zet je je stopwatch op 60 seconden. En binnen de 60 seconden neem je je beslissing. Ferm en met overtuiging.

Lukt het je niet binnen 60 seconden, gooi dan, als de stopwatch piept dat nu het einde van de toebedeelde tijd aangebroken is, een munt op : kop of munt.

Is de beslissing niet de juiste, dan kom je daar snel genoeg achter. Dan pas je op dat moment je actieplan aan. Het is beter met een verkeerde plattegrond te vertrekken en er tijdens de rit achter te komen dat je creatief verder moet zoeken, dan helemaal niet te vertrekken en jezelf te verstrikken in een web van onzekerheid. Zeker als je eindbestemming niet naar jou toekomt.

Bij twijfel : neem actie alsof je niet kunt falen. Wat natuurlijk ook zo is. Het ergste wat je kan overkomen is dat je - in de woorden van Edison - de duizendste manier uitvindt waarop een gloeilamp niet werkt.

En als je geen tijd hebt voor het nemen van een beslissing ? Maak tijd ! Schrijf een afspraak met jezelf in je agenda om eerst de tijd te nemen om alle relevante informatie te verzamelen en vervolgens de beslissing te nemen.

Laat de feedback die je krijgt op je acties, de reacties van anderen, het succes of de mislukking ervan, je sterken in het nemen van goede en snelle beslissingen. Op die manier bouw je genoeg ervaring op om accurate, intelligente beslissingen te nemen.

Succes !

Geen opmerkingen: