maandag 15 december 2008

Het wiel van het leven

Het wiel van het leven is een bekend coachingsinstrument, dat mensen helpt onevenwichtigheid in het leven op te sporen. Als de onevenwichtigheid eenmaal boven water is, dan is de volgende stap het bedenken en het uitvoeren van oplossingen ervan.

De basis is een wiel, een rond wiel, met spaken. De acht spaken staan symbool voor een pijler van het bestaan, een aandachtsgebied, een grote steen, een domein, of welke term er ook voor gekozen wordt. Op iedere spaak geef je op een schaal van 1 tot 10 aan hoe gelukkig je je op dat terrein voelt.

Vervolgens worden de scores met elkaar verbonden. Hoe 'ronder' het wiel, des te meer balans. Des te vloeiender verloopt de beweging van het wiel.

Waarom is balans tussen de verschillende domeinen zo belangrijk ?

Zonder die balans ben je kwetsbaar, profiteer je niet van positieve effecten van elementen uit het ene domein op het andere, ontplooi je je niet ten volle.

Bijvoorbeeld:

- Je stort je volledig op je werk, verdient geld als water en hebt geen tijd daarvan te genieten.

- Je verwaarloost je persoonlijke ontwikkeling ? Je vergeet wie je bent, en staat je met lege handen als je met pensioen gaat. Of, nog erger, als je bedrijf besluit in te krimpen, of een andere kant op te gaan.

- Je gezondheid niet in balans ? Je verwaarloost je lijf en loopt op een gegeven moment aan tegen de grenzen : overgewicht, slechte conditie, stress, ...

- Geen financiële balans ? Je raakt geobsedeerd door geld, of liever gezegd door het gebrek eraan en ziet geld als een doel, in plaats van als een middel.

- Geen balans met je partner ? Je verliest veel energie en gebruikt je tijd voor futiliteiten, in plaats van voor het creëren van een gezamenlijke basis.

- Geen balans met je familie ? Je loopt het risico ze te verliezen, of kosbare gezamenlijke momenten te missen.

Om de balans in je leven te herstellen kun je de volgende vragen stellen over de verschillende domeinen in je leven :

- Gezondheid
Ben je in goede conditie ? Worden je eventuele klachten goed behandeld ? Beweeg je regelmatig ? Heb je gezonde eetgewoontes ?

- Familie en vrienden
Heb je een goede band met je vrienden en familie ? Heb je een vriendenkring die je energie oplevert ? Vind je het leuk bij ze te zijn en bieden ze je steun ?

- Financiën
Ben je financieel onafhankelijk en is je leven vrij van financiële stress ? Ben je tevreden met wat je nu verdient ?

- Relaties
Ben je gelukkig met je affectieve relaties, of je nu een partner hebt, of single bent ? Houden de mensen om wie je het meest geeft van je ?

- Bijdrage die ik lever
Heb je het gevoel dat jouw stem gehoord wordt en dat je doet wat belangrijk is ? Heb je genoeg tijd over voor rust en ontspanning ?

- Fysieke omgeving
Houd je van huis en de omgeving en ben je er graag ? Heb je wat nodig is om je het leven aangenaam te maken ?

- Carrière
Zijn je werk/carrière bevredigend ? Bevind je je op een positief carrièrepad ? Heb je aan het einde van de dag evenveel energie als aan het begin ?

- Persoonlijke ontwikkeling
Ontwikkel je je in de richting die je zelf gekozen hebt ? Kom je vooruit (niet alleen verder), omdat je steeds iets nieuws probeert ?

Ga aan de slag met de antwoorden !

Geen opmerkingen: