maandag 16 februari 2009

6 TIPS OM HET VUUR TE LATEN BRANDEN

We hebben het al gehad over ‘externe impuls’ bij het realiseren van je doelstellingen. Hoe je externe hulpkrachten en hulpmiddelen kunt inschakelen bij het realiseren van je doelstellingen.

Een vriend die je belt, een dubbel of driedubbel weksysteem.

Of hoe bijvoorbeeld de dreiging van het missen van een vliegtuig of een sollicitatiegesprek zo krachtig zijn, dat je geen moment twijfelt wat je moet doen en dat dan ook gewoon doet.

Of hoe het ‘schoolreisjes-effect’ er bijvoorbeeld voor zorgt dat je als vanzelf wakker wordt.

Externe hulpmiddelen zijn handig, duidelijk, doen je opschrikken. Ze hebben ook nadelen.

Het eerste nadeel is dat ze kunnen falen. Het tweede nadeel is dat je gewoon niet iedere dag op een bepaald moment op het vliegveld hoeft te zijn, een belangrijke afspraak hebt, of boetes boven je hoofd hebt hangen vanwege het te laat insturen van je belastingformulier, of andere belangrijke paperassen.

Echte kracht schuilt in het ontwikkelen van een interne impuls, een kracht die je in beweging zet voor de momenten in je leven die je onmiddellijk als hoogtepunt herkent. En die er ook voor zorgt dat je op een landerige dinsdagmorgen de energie hebt om je doelen met vuur te realiseren.

Vertel, wat vind je erger ? Het verliezen van 500 euro, omdat je je vliegtuig mist, of dat je leven aan je voorbij gaat, terwijl je de dingen die echt belangrijk voor je zijn blijft uitstellen ? En dat is wat er gebeurt als we niet in staat zijn de interne impuls, onze interne drijfveer verder te ontwikkelen. Je kijkt op een gegeven moment om je heen en realiseert je dat je niet je eigen dromen aan het realiseren bent, maar vooral die van een ander. Dat je je bedrijf niet aan het opbouwen bent. Niet in vorm aan het raken bent. Niet de partner van je leven aan het vinden bent. Of erger nog : helemaal geen droom meer hebt.

Het vooruitzicht om ’s morgens op te staan, te gaan trainen, aan je boek te werken of aan je bedrijf, een verjaarskaart te schrijven, je huis op te ruimen is vaak niet bloedstollend. Wat kun je doen om dat te veranderen ?

Hier volgt een aantal tips :

Tip#1 Formuleer de voordelen van je voornemen

(1) Schrijf op een papiertje alle voordelen van het uitvoeren van je goede voornemen.

(2) Kies uit dat lijstje de drie krachtigste motivatoren, de drie krachten die jou het meest in beweging zetten.

Tip#2 Voeg emotie toe aan je voornemen

Als je warm in bed ligt, en je hebt je voorgenomen om te gaan trainen, kan de verleiding van het bed groter zijn, dan de wil om te gaan trainen. Per slot van rekening kun je morgen ook trainen. Of overmorgen. Of als de zon weer schijnt.

Dan is het de kunst op zoek te gaan naar het ‘waarom’ achter je voornemen. Waarom wil je trainen ?

- Om je geweldig te voelen ?
- Om er stralend uit te zien op het grote zomerfeest, de bruiloft of met kerstmis ?
- Om in de vakantie probleemloos samen met je kinderen of geliefde een berg te beklimmen ?
- Om het lijf te vinden dat geheel bij je past, eindelijk jezelf te zijn ?

Bedenk wat de echte bron van je vreugde. Voeg daar de emotie, kleur, geur, smaak en woorden aan toe die je echt aanspreken.

Een voorbeeld :

‘Het is tijd om lekker uit mijn bol te gaan. Het is tijd om er fantastisch uit te zien. Het is tijd om op te staan om weer een stap te zetten naar dat krachtige, aantrekkelijke, sexy lijf dat ik zeker ga krijgen. Het is tijd om de actie te nemen, waarvan de meeste mensen alleen maar wensen dat ze dat zouden kunnen, zodat ik het lijf krijg waarvan zij alleen maar kunnen dromen. Dit is mijn kans dit voor mezelf te bereiken. Ik start nu onmiddellijk.’

Zet dat je in beweging, of: ‘Mmm, ik moet weer gaan trainen. Helemaal geen zin. ’t Zal wel weer moeilijk worden. Heb nog spierpijn, mijn broek is nog niet droog, en het is roetkoud’.

Tip#3 Herhaal je voornemen iedere dag voor de spiegel

Maak je geen zorgen dat dit er wat belachelijk uitziet voor de spiegel. Dat is namelijk ongetwijfeld zo. Maar dit is wel de beste manier je uitspraak in een gewoonte te laten veranderen.

Herhaal het met alle woorden en ervaringen die voor jou betekenis hebben en ervaar de emoties bij het uitspreken van de woorden. Doe dit net zolang totdat je voornemen je kristalhelder op je netvlies staat.

Tip#4 Voer je voornemen uit, iedere dag

Wees aardig voor jezelf, Een terugval af en toe hoort erbij. Maar het gaat erom dat je na iedere terugval, gesterkt, weer doorgaat.

Tip#5 Schrijf iedere dag je successen op, je mislukkingen en de toevallige samenloop van omstandigheden.

Draag een notitieboekje bij je om ze te noteren,

Tip#6 Zorg dat je steeds op je netvlies hebt wat de volgende stap bij het uitvoeren van je voornemen is.

Je brein heeft de neiging ieder ‘niets’ op te vullen met gedachten, zoals de natuur ieder onbedekt stukje aarde rijkelijk met onkruid bedeelt. Als je helder hebt wat je volgende stap is, dan richt je brein zijn aandacht op andere braakliggende terreinen en kun je je wijden aan het uitvoeren van je voornemens.

Succes !

Geen opmerkingen: