woensdag 11 februari 2009

Hoe je belangrijke gebeurtenissen beter onthoudt

Een man wordt door zijn vrouw van het vliegveld opgehaald. Ze lopen door de grote aankomsthal, waar het krioelt van de mensen. Opeens roept de man met een onmiskenbaar enthousiasme in zijn stem:

- Kijk, daar loopt Kristel !

Hij wijst naar een stewardess, getooid in het uniform van de vliegmaatschappij waarmee hij zojuist gevlogen heeft. De stewardess is zo adembenemend mooi, dat alle clichés over blondines en andere schoonheden daarbij bleekjes afsteken.

Met enige verbazing (en wellicht een vleugje jaloezie) in haar stem vraagt zijn vrouw:

- Hoe weet jij nu dat zij Kristel heet ?

- Tja, logisch. Ze was net bij mij aan boord en de namen van de bemanningsleden van deze vlucht waren vlak voor mij aangeplakt. Dus ik had haar naam de hele tijd op mijn netvlies...

De vrouw is even stil en vraagt dan :

- O, hoe heette de gezagsvoerder dan ?

Op die vraag blijft de man het antwoord verschuldigd.

Herinnering is een stroom beelden, geluiden, gevoelens en andere zintuiglijke ervaringen die door emotie in beweging gezet wordt. De gebeurtenissen waar we een bepaalde betekenis aan toe kennen, waar we een bepaald gevoel bij hebben - sympathie, of antipathie - komen eerder naar boven drijven dan de grijze gebeurtenissen van alledag.

Het is handig ons in het leven een aantal belangrijke zaken te herinneren. Noem maar op: de verjaardag van onze geliefden, het tijdstip waarop we ‘s morgens op het werk geacht worden te verschijnen, het tijdstip waarop de auto opnieuw gekeurd moet worden, de uiterlijke inschrijfdatum voor een examen, het tijdstip waarop kinderen opgehaald moeten worden van een feestje, de datum waarop de belastingpapieren ingevuld moeten zijn, de data waarop je je goede voornemens van dit jaar gerealiseerd wilt hebben. Vul naar hartenlust aan met de gebeurtenissen, die je ofwel zelf gekozen hebt, ofwel maar beter kunt onthouden, omdat de prijs voor het vergeten hoog is.

Bij het je herinneren van gebeurtenissen kun je een onderscheid maken tussen interne impuls en externe impuls. Een interne impuls werkt als een intern alarmsysteem, dat je op het moment suprême waarschuwt. De externe impuls is een hulpmiddel van buitenaf dat je helpt bij het onthouden en het op het juiste moment weer boven halen.

Externe impulsen zijn duidelijk, laten een snerpend geluid horen, sturen je een boodschap, of waarschuwen je op andere wijze dat er iets aan de hand is.

Een aantal voorbeelden :

- Een telefoontje van een vriend, met wie je afgesproken hebt dat hij je zou wekken om je trein te halen ;
- Een reminder in je elektronische agenda voor een afspraak van vandaag ;
- Een verjaardagskalender op een goed zichtbare plek waarop de verjaardag van je vader (en anderen die je lief zijn) aangetekend zijn ;
- Een piepje op je te telefoon dat vandaag de laatste dag is dat je je huursubsidie kunt aanvragen ;
- Een SMS of ander signaal, dat je al dan niet zelf ingesteld hebt, op een site die je het leven op dit terrein probeert te vergemakkelijken. Denk bijvoorbeeld aan:

http://www.memotome.com/
james4u

Een externe impuls kan een goed hulpmiddel zijn. Hij heeft ook een aantal nadelen :

- Je hulpmiddel kan falen, omdat je batterij niet opgeladen is, je abonnement afgelopen is, de telefoon eruit ligt, of je vriend zich verslaapt.

- Veel mensen stellen zoveel externe reminders in, dat de reminder op zich betekenisloos wordt. Denk bijvoorbeeld aan het sluimeralarm op je wekker. Voor veel mensen heeft het eerste signaal absoluut geen betekenis meer.

- De externe impuls blijft toch vaak een soort ‘straf’. Iemand of iets van buiten legt je op wat je moet doen.

-Het organiseren van de externe impulsen kost steeds weer tijd.

Als je in staat bent je interne impuls zo te sturen, dat je onthoudt wat belangrijk is, dan heb je een ware sleutel tot productiviteit in handen.

Het sleutelwoord bij het ontdekken van de interne impuls is het antwoord op de vraag ‘waarom’.

Waarom vind je het belangrijk je je deze gebeurtenis te herinneren ?

Voeg aan de gebeurtenis zoveel kleur, geur en emotie toe, dat je er enthousiast over raakt.

Een aantal tips die het je makkelijker maken te reageren op externe impuls :

- Maak een keuze tussen de gebeurtenissen die je door interne impuls wilt onthouden en die waarvoor een externe impuls meer voor de hand ligt.

- Kies één systeem voor externe impuls, kies een systeem dat bij je past. Gebruik niet èn een agenda, èn je Outlook agenda, èn post-its, èn je telefoon, èn je To-Do-list, èn ......

- Beperk het aantal mogelijke signalen tot wat je gemakkelijk aan kunt.

-Reageer serieus op alle signalen. Heb je het gevoel dat het er teveel zijn, dan heb je geen goede keuze gemaakt.

- Voeg aan alle herinneringen emotie, kleur, geur, smaak, geluid toe, wat je maar nodig hebt om erop te reageren.

Veel succes bij het toepassen van deze tips. Je feedback hoor ik graag !

Geen opmerkingen: