maandag 9 februari 2009

Tips om je het 'nee' zeggen te vergemakkelijken

Stel je de volgende situatie voor : je hebt je week goed gepland. Het is donderdagmiddag en je kunt op tijd naar huis, om nog wat van het mooie weer te genieten. Dan gaat de telefoon, en heb je een gestresste collega aan de lijn. Hij heeft dringend jouw hulp nodig, omdat hij aanstaande maandag een presentatie moet houden, waarvoor jouw inbreng en aanwezigheid onontbeerlijk zijn. Wat doe je ?

1) Je zegt ‘ja’

Je verplaatst de lunch, die je maandag met je baas hebt om over je toekomst te praten, zorgt dat je mee kunt naar de conferentie, reserveert tijd voor de follow-up en stort je geheel op de presentatie. Je voelt je belangrijk, nuttig, collegiaal. De keerzijde is stress, je voelt je onder druk gezet en bovendien kan de afspraak met je baas pas weer over een maand doorgaan. De volgende keer komt de collega weer bij je, omdat je hem zo goed geholpen hebt.

2) Je zegt ‘nee’

Je neemt de situatie in ogenschouw en ziet dat de presentatie van maandag plaatsvindt op een regulier geplande tweewekelijkse verkoopvergadering. Daaraan wil je best bijdragen, maar in alle rust, de volgende keer, zodat jouw belangrijke lunch gewoon door kan gaan. Als je dat aan je collega voorlegt reageert hij behoorlijk geïrriteerd en vertelt hij dat ook hij onder druk gezet is om de presentatie op korte termijn te regelen. Dan weet je dat je de goede keuze gemaakt hebt. Je hoeft niet op te draaien voor de keuzes die anderen maken. En je kunt je relaxed aan je eigen planning en je eigen activiteiten wijden.

Sommige mensen zijn meesters in de techniek van het ‘nee’ zeggen. Anderen hebben er meer moeite mee. Heb je wat meer moeite, pas dan de volgende tips toe :

  • Zorg dat je doordrongen bent van het belang van ‘nee’ zeggen op zaken die voor jou niet belangrijk zijn. Nee zeggen betekent dat je tijd vrij houdt voor de activiteiten waaraan je je wilt wijden. Nee zeggen betekent dat je zonder stress, relaxed de activiteiten kunt uitvoeren, die ervoor zorgen dat je je doelen haalt. Denk aan het voorbeeld hierboven. Je hebt recht op je eigen planning !
  • Gebruik je planning om een ‘nee’ te compenseren met een ‘ja’. Wanneer je ‘nee’ moet zeggen, leg uit dat je bezig bent met een dringende klus en stel een ander moment voor.
  • Luister naar de argumenten van de ander. Laat hem of haar precies uit de doeken doen wat hij of zij wil, en hoeveel tijd daarvoor nodig is.
  • Herformuleer de argumenten van je gesprekspartner, zodanig dat duidelijk is dat je het probleem doorgrondt. Bijvoorbeeld: ‘Als ik het goed begrijp, verwacht je van mij, dat …’
  • Leg rustig uit waarom je in dit geval ‘nee’ zegt. Vertel indien nodig wat het gevolg op je werk is. Zeg eventueel hoe je je daar over voelt. Wees kort, eerlijk en oprecht. Zoek niet naar excuses.
  • Zwijg en leg je argumenten eventueel opnieuw uit.
  • Vermijd iedere vorm van agressie. Wees assertief in je reactie. Je verdedigt het recht op je eigen keuzes.

In sommige gevallen kun je geen ‘nee’ zeggen: noodsituaties, bedrijfsbelang, ziekte … Maar vraag je altijd af of jij degene bent die die situatie moet oplossen. En ook hoe je andere activiteiten doorgang moeten vinden.

Uiteraard blijf je, tijdens het gehele proces, gewoon rustig ademhalen. Het is altijd beter je grenzen duidelijk aan te geven, dan je te verdedigen.

Veel succes bij het toepassen van deze tips. Je feedback hoor ik graag !

Geen opmerkingen: