maandag 16 februari 2009

TIPS OM HET VUUR TE LATEN BRANDEN (2)

De vorige post ging erover hoe je ‘positieve’ emoties, de zin om iets te bereiken, kunt inzetten om een bepaald voornemen uit te voeren. Ik zet 'positief' tussen aanhalingstekens. Het is namelijk geen waardering van de emoties is, maar geeft aan dat ze je een positieve impuls geven, een aanlokkelijk perspectief schetsen. Er zijn natuurlijk ook situaties te bedenken waarin je door ‘negatieve’ emoties geleid wordt, waarin je zozeer daar iets afgestoten wordt, dat je je energie aanwendt om die situatie te vermijden.

Hier past wel een waarschuwing. Ons brein kan slecht omgaan met het woordje ‘niet’. De uiteindelijke formulering van je voornemen moet daarom altijd positief zijn

Sommige mensen worden meer gemotiveerd door het vooruitzicht mogelijk 500 euro te besparen, dan door het vooruitzicht 2000 euro te verdienen. Tot welke categorie behoor jij ? Stem je wijze waarop je je voornemen formuleert daarop af. Ga eventueel terug naar de vorige post als deze negatieve formulering je in het geheel niet aanspreekt.

Je kunt bijvoorbeeld bang zijn voor een situatie, Angst is een sterk woord, maar angst is voor veel van wat we doen een sterke drijfveer. Denk bijvoorbeeld aan de angst om er niet bij te horen, de angst om te falen, de angst om uitgelachen te worden, de angst voor pijn en ziekte, de angst om kinderen en geliefden kwijt te raken.

Hieronder volgen tips om juist vanuit het verlangen bepaalde situaties te vermijden in beweging gezet te worden. En, nogmaals, bevalt deze benadering je niet, ga dan terug naar de vorige post.

Tip#1 Formuleer de nadelen van het niet uitvoeren van voornemen

We kijken weer naar het voorbeeld om te gaan sporten. Wat wil je vermijden door te gaan sporten ?

- Dat je er tegen je vijftigste net zo uitziet als je patserige, uitgezakte bovenbuurman ?
- Of niet in staat ben verder te lopen dan naar je auto ?
- Of ziek en uitgeblust bent, terwijl je nog vol plannen zit ?

(1) Schrijf zoveel mogelijk nadelen op van het niet uitvoeren van je voornemen.

(2) Kies de drie krachtigste eruit.

Tip#2 Voeg emotie toe aan het niet uitvoeren van je voornemen

Bedenk wat de echte bron van je angst is. Voeg daar de emotie, kleur, geur, smaak en woorden aan toe die je echt aanspreken.

Een voorbeeld, vanuit de wens tot vermijden:

‘Als ik nu niet meteen start, zal ik nooit gewicht verliezen en voor de rest van mijn leven dik zijn. In feite zal ik nog dikker worden. Dan ben ik niet alleen een loser, maar ik solliciteer dan naar een hartaanval in de komende vijf jaar. Als ik niet ophoud met veel te eten en weinig te bewegen, ben ik dood. Dus sta ik op en neem de touwtjes over mijn leven in eigen hand, nu !’.

Zet dat je in beweging, of juist het vooruitzicht dat je - als je nu opstaat - werkt aan een goddelijk lichaam ? Beide manieren zijn goed, als het effect maar is, dat je begint je voornemen uit te voeren.

Tip#3 Herhaal je voornemen iedere dag voor de spiegel en op andere momenten dat je eraan denkt. Als je ontdekt dat je er nooit aan denkt, ruim dan systematisch tijd in.

En ja, het ziet er vast wat belachelijk uit, als je deze oefening voor de spiegel uitvoert, maar dit is de manier waarop gewoontes gevormd worden. Na 21 dagen zijn nieuwe gewoontes onderdeel van je systeem.

Herhaal het met alle woorden en ervaringen die voor jou betekenis hebben en ervaar de emoties bij het uitspreken van de woorden. Doe dit net zolang totdat je voornemen je kristalhelder op je netvlies staat.

Tip#4 Voer je voornemen uit, iedere dag

Wees aardig voor jezelf, Een terugval af en toe hoort erbij. Maar het gaat erom dat je na iedere terugval, gesterkt, weer doorgaat.

Tip#5 Schrijf iedere dag in een notitieboekje je successen op, je mislukkingen en de toevallige samenloop van omstandigheden.

Tip#6 Zorg dat je steeds op je netvlies hebt wat de volgende stap bij het uitvoeren van je voornemen is.

Hierbij kun je gebruik maken van alle hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je dingen onthoudt. Bijvoorbeeld een mindmap, geheugentechnieken, of een knoop in je zakdoek.

Geen opmerkingen: