maandag 13 oktober 2008

Het Vlindereffect

Een groot gedeelte van wat we doen wordt niet geregeerd door onze wil, ons bewustzijn; een groot gedeelte van ons handelen wordt bepaald door ons onderbewustzijn. Op bewust niveau, met woorden, formuleren we vaak wat we willen: afvallen, meer sporten, een studie oppakken, minder tv kijken, minder drinken, stoppen met roken, onze tijd beter besteden. Ons onderbewustzijn kent zijn eigen regels, zijn eigen gewoontes, zijn eigen dynamiek, zijn eigen manier om met tijd om te gaan.

Neem als voorbeeld: afvallen. Iedereen die wel eens een dieet gestart is, kent deze situatie wellicht: je spreekt je voornemen uit (5 kg eraf), kiest een bepaald dieet uit en dan begint het. Je gaat aan tafel zitten, ruikt heerlijke geuren van verboden voedsel, en je onderbewustzijn denkt: heerlijk, daar wil ik wat van. Je schept op van het vlees en de groente, laat de aardappels en de jus staan, omdat die niet in het regime passen, en je onderbewustzijn denkt: dit kan toch niet waar zijn, bij vlees horen aardappels en jus. Je tafelgenoten spelen in op je gemoed, en degene die gekookt heeft vindt dat je de dis geen eer aandoet. Kortom: er zijn allerlei krachten werkzaam die de uitvoer van je goede voornemens bedreigen.

Ook op het gebied van persoonlijke productiviteit wordt ons handelen voor een groot deel bepaald door een aantal boodschappen die ons van oudsher met de paplepel ingegoten zijn en die niet persé leiden tot goede gewoontes op het gebied van time management. Eén van die boodschappen zijn bijvoorbeeld de woorden: Wees perfect !

Perfectionisme is een kwaliteit en, zoals alle eigenschappen, heeft het goede en minder goede kanten.

De goede kanten van perfectionisme: doordat je expert wordt op een bepaald gebied, gaan dingen je makkelijker af. Je stelt je boven alle kritiek. Je levert de ultieme oplossing voor het ultieme probleem.

De minder goede kanten van perfectionisme: perfectionisme houdt je gevangen in een web van twijfels.

- Is het wel goed genoeg ?
- Kan ik hiermee wel naar buiten treden ?
- Wat zullen anderen hiervan zeggen ?
- Als ik er langer aan werk, dan wordt het nog beter.

Perfectionisme is een illusie en het betere is altijd de vijand van het goede. Perfectionisme is goed, zolang het ons helpt binnen de kaders van wat op dit moment mogelijk is onze activiteiten naar beste weten en kunnen uit te voeren en de basis te leggen voor toekomstige verbeteringen.

Perfectionisme dat ons verlamt, dat ons vervult van twijfel, dat ons verhindert een volgende stap te doen, zelfs als het een mini-stapje is, moeten we achter ons laten.

Dat eerste ministapje vandaag kan een wereld van verschil betekenen morgen. Ken je het verschijnsel: vlindereffect ? Wetenschappers hebben ontdekt dat de grillige vlucht van een vlinder in Tokio een minuscule verandering in de lucht teweeg brengt, die maanden later het weer in Parijs beïnvloedt.

Tip: bepaal van te voren hoeveel tijd je aan een bepaalde taak wilt besteden en houd je daar ook aan. Oefen jezelf in dingen afmaken, en zeggen: OK, dit is het. Kom maar op !

Geen opmerkingen: